Drupal Heart

I Love Drupal

Nu ştiu cum se întâmplă minunile, dar pentru mine Drupal este o minune.

Am început să simt că Drupal este o minune cu mult timp înainte ca să devină ceea ce este astăzi. În 2008, când deabia începusem să desluşesc tainele din web design, fără să ştiu absolut nimic despre programare, php, mysql, si alte “fancy words” (mă rog… aveam ceva idee despre…), am avut prima revelaţie, când doar m-am uitat in cod, pentru ca la design la acea vreme, Joomla era de departe mult mai arătos.

Poate mulţi vor spune că nu poate fi aşa ceva adevărat, dar cea mai mare experienţă în acea perioadă a fost cu CMSMS, ca sistem de administrare de conţinut. Ah… şi bineînţeles WordPress, dar la acea vreme, nici măcar ideea de CMS nu era pusă în calcul pentru el. Încă tot nu înţeleg cum e posibil să te uiţi la un cod fără să ştii nimic despre asta şi să îţi placă. Poate sunt un vizionar şi văd lucrurile de calitate înainte să se întâmple, sau înainte să devină ceva ce va schimba lumea în care trăim… Aşa cum am viziunea iubirii absolute şi infinite

De ce Drupal?

În mod cert, Drupal a devenit în prezent ceva mult mai complex decât s-au gândit mulţi dintre programatori. Dries Buytaert spunea ca Drupal este şi framework şi CMS, iar eu spun ca este mai mult de atât. De ce? pentru că are calitatea de a fi ceva simplu, dar care conţine calitatea în construcţia sa de a deveni complex, cu doar câteva setări şi module. În acelaşi timp deţii controlul aproape la tot ceea ce se întâmplă sau ai dori să se întâmple cu cei care-l folosesc. Bineînţeles trebuie să ştii pe ce “butoane” să apeşi, altfel lucrurile o pot lua razna, şi totul se poate complica într-o clipă.

Pentru mine Drupal este între CMS-uri precum un Mercedes sau Benz la maşini, dar mult mai complex decât pare.

Acum câţiva ani cu greu puteai realiza ceva plăcut ochiului în materie de web design cu Drupal, în schimb puteai crea ceva complex încă de pe atunci. Astăzi încep să apară creaţii tot mai plăcute ochiului, dar şi complexe în acelaşi timp. Pentru că mediul online a devenit tot mai complex, socializarea a devenit lege, iar Drupal avea implementat în cod încă de acum câţiva ani suportul pentru a putea crea un website de socializare.

Cândva spuneam unui prieten că prin Drupal poţi crea un site la fel de complex precum Facebook. Dacă a fost ales ca CMS de White House, guvernul american, înseamnă că a devenit la fel de preţios ca un diamant printre cms-uri.

Bineînţeles că a avut parte de suport si promovare de la creatorul său şi compania care susţine dezvoltarea sa (Acquia), dar mai ales are susţinerea comunităţii din spatele său, iar aici cred că printre ei sunt cei mai mari hardcoderi din lume.

Drupal si comunitatea utilizatorilor

Mulţi dintre programatori au înţeles că decât să creezi ceva complex de la zero, este mult mai uşor să lucrezi în echipă, într-o comunitate. La fel se întâmplă şi cu web designerii, cei care se ocupă de marketing, promovare online, SEO… care activează în comunităţi pentru a putea rezolva şi avansa mai rapid în domeniul lor. Astfel apar interacţiunile dintre diferitele comunităţi de programatori, web designeri si SEO, fiecare aducând din comunitățile lor lucrurile esențiale care îi ajută în munca lor, aducând multe îmbunătățiri în structura Drupal. De aceea este unul dintre cele mai complete cms-uri, fiind optimizat nu doar ca securitate prin codul de bază, dar si pentru SEO prin integrarea în cod pentru suport de rescriere URL, design prin interfața Skinr, iar cu Drupal 7, prin interfaţa de administrare, fiind mult mai aproape de utilizatorul obişnuit, care nu are cunoştinţe avansate de programare, design sau marketing online.

În ultimă instanță, Drupal reușește să îmbine urâtul cu frumosul, complexitatea cu simplitatea, anume codul complex cu designul de calitate, prin viziunea sa. Astfel Drupal 7 a început să pună în mâna începătorilor în web design, aproape tot ce puteau face doar programatorii foarte pricepuți și experimentați.

That’s why I LOVE DRUPAL!

Despre autor

Mihalcea Razvan Teodor a scris 51 articole pentru noi.

Nascut in Ploiesti, un autodidact din nastere, indragostit de Social Media si Web Design, in cautare mereu de prieteni noi din toata lumea... Descarcă cartea „Inimi Ale Iubirii” - de Otto

Share Button

Articole asemanatoare:

4 Răspunsuri la “I Love Drupal”

  1. Fain articol fratemiu 🙂 cel mai probabil il voi incerca si eu.

  2. cc696 spune:

    Nice words 🙂