Get started with Drupal 7

Începeţi cu Drupal 7

Pe la inceputul lunii s-a lansat in sfarsit varianta stabila a Drupal 7, desi de anul trecut se anuntase acest lucru. Dar ca orice lucru de calitate, este lansat cand efectiv totul merge ca uns, sau macar baza este terminata.

Astfel cu o fata noua si cu un design deosebit as putea spune, poate nu este pe placul majoritatii designerilor pretentiosi, dar cu o interfata care face gelosi pe alti proprietari de proiecte CMS, Drupal 7, devine dupa parerea mea cel mai important CMS (Content Management System = Sistem de administrare de continut), ma refer la proiecte complexe, care integreaza o retea sociala, sau care doresc o securitate sporita pentru informatie. Pentru proiecte mici sau blog, WordPress ramane in fata Joomla, care devine o optiune din ce in ce mai indepartata in alegerea mea.

Cam ce stie sa faca Drupal… nu prea exista limite, decat daca doresti ceva prea simplu, pentru ca tinde spre varfuri, nu spre limite. Site-uri facute in Drupal cuprind de la comunitati la portaluri de stiri, de la site-uri pentru corporatii la institutii educationale, de la site-uri media pana la site-uri internationale. Sunt multi care ataca partea de design la temele oferite de comunitate, dar acest lucru tinde sa se schimbe, iar cu ajutorul celor mai buni developeri de teme in Drupal, avand teme Drupal pentru comunitate, dar si teme personalizate pentru clienti pretentiosi, va deveni cat de curand si pe partea de design o optiune principala pentru designerii de top.

Cand vorbesc cu developeri de la noi, sunt foarte reticenti in legatura cu Drupal, facand comentarii de parca ar sti sa creeze cel mai bun CMS din lume, desi nu au testat si nu s-au interesat de munca celor care au scris codul din Drupal, de faptul ca a ajuns optiunea The White House, sau ca mari companii de renume folosesc acest sistem, de fapt cam de toate companiile media mari din lume, iar la noi nu stiu daca exista asemenea alegere. Poate din cauza ca developerii sunt inapoiati, traditionalisti, sau pentru ca se cred buricul pamantului, cine stie. Sau pentru ca institutiile media de la noi nu vor sa investeasca in educatia viitorilor developeri in Drupal de la noi. Exista ceva miscare la noi, ma refer la Drupal Romania Association, dar cred ca ar trebui mai multa vizibilitate pentru a creste interesul pentru acest sistem.

Chiar daca nu mi-am pus amprenta decat pe un singur proiect in Drupal anul trecut, si anume Digg.ro, anul acesta voi avea un proiect la fel de indraznet, mult mai mare, pentru ca va incerca sa promoveze arta si artisti romani, nu doar la noi, dar mai ales in afara. Stiu ca spunea domnul Haotik aici ca nu stie ce va fi de capul meu, dar anul acesta s-a concretizat cam ce va fi de capul meu cu sau fara voia mea, iar acest proiect nou va fi pe masura provocarii, iar la timpul potrivit il voi anunta, sau va fi cunoscut oricum. Proiectul va beneficia de avantajele Drupal 7, si va fi unul complex, atat pe partea de ecommerce, cat si pe partea de design.

Viitorul Drupal 7 in 2011 este unul care confirma de ce iubesc Drupal, prin faptul ca vor incerca sa colaboreze si sa nu vada competitie in alte sisteme CMS, ci sa le vada ca o mare comunitate in care se lucreaza pentru binele ei, nu pentru dezbinarea ei, iar termenul de Web 2.0 sa devina relevant pentru directia sa.

Despre autor

Mihalcea Razvan Teodor a scris 51 articole pentru noi.

Nascut in Ploiesti, un autodidact din nastere, indragostit de Social Media si Web Design, in cautare mereu de prieteni noi din toata lumea... Descarcă cartea „Inimi Ale Iubirii” - de Otto

Share Button

Articole asemanatoare:

2 Răspunsuri la “Drupal 7 lansat la apa”

  1. Intradevar Drupal este cel mai puternic CMS open source din lume .. pot spune ca am lucrat cat de cat … cu tot ce exista pe piata…. concluzia: toate la un loc… nu ajung la performatentele drupal

    • Este cel mai puternic prin simplul fapt că nici unul din alte CMS nu au optimizat sau încorporate privilegiile pe care le poţi acorda fiecarui user în parte… Nu mai vorbesc de securitatea si logica functionării, dar este mai mult pentru lucruri complexe, ar trebui creat un sistem lite de pornire ca să poată lua din piaţă, iar pe partea de design deja au îmbunătăţit mult cu Drupal 7.