Tribunal PrahovaTimp de o saptamana am alergat la tribunal pentru o copie legalizata dupa o sentinta de divort, si a fost ca in codru. Alergatura, tipete, coada, nervi, oameni obositi, si multa prostie, dar nu intentionata, ci din lipsa organizarii.
Program pana pe la ora 13:00, dosare gramezi aruncate pe rafturi care inconjoara toata camera. Dupa ceva timp am vazut ca daca vii aproape de inchidere, adica cu o ora inainte, nu mai prinzi coada. Problema este in felul urmator: nu exista ghiseu de informatii. Doresti doar o informatie, si trebuie sa stai cu ora, la un serviciu care se zice ca este public. Nu stiu in alte parti cum e, dar in Ploiesti e ca si cum ai fi prin secolul XIX, nu doar cuma arata si este organizata cladirea tribunalului, ci si forfoteala din interior.
Poate „stapanii” nostri vor binevoi sa aloce fonduri pentru modernizarea tribunalelor „maghernita”, si pentru informatizarea tuturor serviciilor publice uzuale pentru populatie. Timpul este pretios pentru toti si este pacat sa pierzi 1% din viata orbecaind pe culoarele tribunalelor sau al altor servicii de care avem nevoie (sunt indulgent cu 1%, altii poate petrec si mai mult).
P.S.: La fel este si la Biroul de Evidenta pentru schimbare de buletin… OFFFF !!!

Oare si prin alte parti este la fel?

CE AI VOIE SA FACI SI CE NU LA TRIBUNAL:

In primul rand, nu ai voie sa intri cu arme de orice fel, nu ai voie cu telefonul mobil deschis.

Iata cateva reguli de baza privind comportamentul pe care ar trebui sa il ai chiar tu cand ai de-a face cu o audiere la tribunal:

1.Nu mesteca guma si nu fuma in timp de depui marturie.

2.Cand te angajezi sa spui juramantul, ridica-te, fii atent la ce ti se citeste, si raspunde “DA” cu claritate.

3.Spune numai adevarul. Nu uita ca poti fi pedepsit daca depui marturie mincinoasa.

4.Este permis sa raspunzi “Nu imi amintesc” atunci cand intr-adevar nu iti poti aminti cu claritate anumite detalii.

5.Raspunde doar la intrebarile care iti sunt puse. Nu te oferi voluntar sa dai raspunsuri.
6.Daca nu vrei sa raspunzi la o anume intrebare, nu il întreba pe judecator daca este obligatoriu sa raspunzi. Daca este vorba despre o intrebare incomoda, avocatul acuzarii va protesta.

7.Nu iti clatina capul in semn afirmativ sau negativ. Raspunde la intrebari folosind cuvinte.

8.Formula de adresare fata de magistrati este “onorata instanta”.

9.Judecatorul este interesat doar de fapte. Nu te oferi sa tragi tu concluzii sau sa iti exprimi opinii daca nu ti se cere.

10.Nu te enerva. Nu te ajuta la nimic.

Despre autor

Mihalcea Razvan Teodor a scris 156 articole pentru noi.

Nascut in Ploiesti, un autodidact din nastere, indragostit de Social Media si Web Design, in cautare mereu de prieteni noi din toata lumea... Descarcă cartea „Inimi Ale Iubirii” - de Otto

Share Button

Articole asemanatoare:

Comentariile sunt oprite.