Foto Vlad Stan

Vlad Stan: Entrepreneur, Angel Investor, Bucharest

Pe 10 Ianuarie 2010 am fost invitat la Bucharest Hubb pentru prezentarea lui Vlad Stan referitoare la introducerea in Business Design Academy, sau pe scurt cursuri pentru a deveni un mai bun antreprenor (nu doar online ci in general). Scriu asa tarziu pentru ca un proiect care nu suferea amanare si trebuia terminat cam de pe la inceputul lunii mi-a ocupat tot acest timp.

Mai am un articol cu Vlad Stan de la NetCamp 2010 care sta in notite de peste o luna…

Business Design Academy alcatuieste o serie de seminarii in care Vlad Stan prezinta antreprenorilor noi sau vechi, sau in devenire, experienta sa de peste 20 de ani in antreprenoriat online si offline.

Introducerea in ceea ce inseamna Business Design Academy a durat peste 2 ore si s-a tinut la Bucharest Hubb, de fapt cam tot ce tine de cursuri si exprimare are influenta % americana, multi termeni fiind specifici. Sunt convins ca multi dintre iubitorii limbii noastre ar fi terifiati de toate aceste cuvinte noi pe care ar trebui sa le adopte in vocabularul lor. Dar poate este timpul sa acceptam ca ceea ce nu ne apartine… poate fi greu de tradus, uneori chiar imposibil, dar in mod sigur poate fi inteles.

Vlad Stan este fondatorul Business Hubb… dar cum s-a format? Prin asta a inceput Vlad Stan sa ne descrie acest proces. La o intalnire cu 2-4 antreprenori a fost intrebat cum a descoperit custom development. Raspunsul a fost pe masura: “Ati fi dispusi sa platiti 1000EU?” Si astfel a facut un workshop. Apoi a urmat si un curs Empretec, pentru a dezvalui experienta sa, unde au fost 9 oameni. Este antreprenor de peste 20 ani, trecand prin mai multe ipostaze si situatii inedite.

O sa prezint succint ideile expuse, iar dezvoltarea v-o las sa faceti in gand:

 • Cum ar fi posibil ca informatia sa se injecteze  in creier aproape instant, dupa modelul prezentat in filmul “Matrix”?
 • … printr-o educatie de tip informational, ca in teoria lui Confucius: “Daca faci, stii…” Adica prin practica, singurul mod de a invata fiind de a face acel lucru.
 • astfel a aparut ideea de mindset (un punct de vedere particular, prin care cineva experimenteaza realitatea) doar intr-o zi, prin 1975 de la un american.
 • tot ceea ce stie exista
 • practica, dar efectiv vei sti
 • cat mai multa lume sa stie de asta
 • cati au facut facultatea, dar cati mai stiu ce au invatat in facultate?
 • invatarea eficienta nu vine de la profesor la elev, ci de la elev la elev, asta pornind de la un studiu care s-a facut intr-un sat din India, unde s-a pus un computer intr-un sat si copiii stiau sa umble la calculator dupa doar o saptamana fara sa le arate nimeni nimic.
 • are 37 ani, va face 38 in septembrie (hmmm… cu aproape 2 ani mai mare decat mine)
 • a inceput afacere bisnita pe timpul lui Ceausescu (ca de altfel majoritatea antreprenorilor din acea perioada) – filme video prin cablu la doua blocuri (era la moda, pentru ca nu aveai unde sa vezi filme din afara in acea perioada)
 • trader pe bursa la Active International, cand deabia se forma bursa in Romania (tranzactii in acea perioada de 5 mil EU/2 min, trebuiau luate decizii in 10 secunde altfel se putea pierde…)
 • primul antreprenor online pana s-a dus bursa pe internet (400 conexiuni)
 • a inceput sa vanda carti pe internet (nu a vandut niciuna)
 • prima companie din Romania (fondata 8 ani inainte) care a obtinut investitie de 600 mii dolari, iar dupa 4 ani oferta 10 mil EU, apoi Exit
 • acum un an in SUA, Steve Blanc – o metoda pe care poti s-o aplici in toate startup-urile
 • Bucharest Hubb creat anul trecut pentru a ajuta antreprenorii sa invete si sa obtina investitii
 • tot acum un an a creat un fond de investitii – angel investment, in care nu conteaza doar banii, ci si inteligenta… investitii cu procent de retinere de doar 20% nu 80% ca in alte fonduri
 • schimba modul de a gandi al afacerilor
 • a fost in toate ipostazele: angajat, leader, manager etc
 • ce ar fi mai bine sa lase celor doi copii ai sai: banii sau ce stie (lasa knowledge)
 • prin workshop ajuta sa spuna ce stie pentru beneficiu, placere, si datorie fata de copii
 • cea mai mare problema pentru antreprenori: knowledge (cunoasterea)

Business Design Academy

De ce?

Pentru a pregati faza urmatoare ca business designer

Ce garanteaza?

 1. knowledge  – cu care vei convinge cei mai agresivi parteneri de viata, pentru ca cea mai mare problema sunt parintii (nu iti iei si tu un job?), dupa cursuri vei sti sa inter-relationezi cu oricine
 2. perspectiva unica – nu este un mediu de studiu academic, informatia pe care o primesti este din experienta de viata
 3. faptul ca in toate workshop-urile sunt factori specifici pe problemele noastre: probleme de negociere, cea de azi pentru a o intelege, diferenta dintre o academie si o universitate – pragmatic pe probleme reale

Programe:

BDA Essentials: contine toate programele, 11 zile pe 6 luni de zile (1 la o zi/doua) astfel sunt de mai multe ori pentru a putea alege cand participi…

Ce contine?

 1. Mindset Design: cel mai important decat orice este un mindset potrivit (este busola la restul – ca si cum ar trebui sa te uiti dupa rasarit… cum ar fi sa folosesti GPS fara harta?)
 2. Strategii de Negociere: negocierea cu parintii, familia, copii, sefi, parteneri etc., poate fi greu sa convingi pe cei apropiati sau din jurul tau de succesul afacerii tale
 3. Sales: pregatirea pentru vanzari, prin metode traditionale dar din perspectiva, gandindu-te la problemele celui pentru care vinzi, este diferit de advertising
 4. Leadership: cum convingi oamenii sa vina in echipa ta (ex: la mesaj pe Twitter 50 oameni ar fi fost dispusi sa lucreze gratuit pentru BDA, a recrutat 12 oameni care pentru 6 luni ar fi platit in jur de 18000EU)
 5. Backword Planning: inspirat din programul pentru misiunile importante din armata americana in care trebuie salvata o persoana de la inamici, un program care pleaca din sens opus, ca si cum l-ar fi salvat deja, cum s-o faci
 6. Kaizen: change for better, continuous improvement, pentru a face 1 milion de $ care este cel mai mic pas pe care sa il faci (ex: a dorit sa slabeasca la 85kg de la 99, si cu ajutorul kaizen a trebuit sa reduca cantitatea de mancare, si astfel atunci cand mesteca lasa furculita, lingura jos; Onasis a facut avere punand doar 10% din castig deoparte)
 7. Cum sa gandesti ca Business Creator: tu doar faci design-ul afacerii si lasi pe restul s-o realizeze (ex: concept vanzari Zarra)
 8. Cum sa creezi Powerful Networks (motivul pentru care a facut EMPRETEC… discutii ca sa le afli problemele, astfel iti extinzi network-ul de influenta)
 9. Sa vorbesti in public (este un impas pentru primii angajati, dar cand ai intre 0-100 angajati va trebui s-o faci)
 10. Leading Distributing: lucrul cu echipe fara birou (pentru BDA eveniment realizat de 3 persoane, au vorbit 30 min, 1 – quality control, 2 – verificare Skype, BaseCamp)

Tot in acea zi a lansat Webinar, pe care il poate sustine de oriunde chiar si din Caraibe, internetul facand posibil acest lucru. Cel mai important dintre toate este Mindset Design, fiind baza la toate celelalte.

A urmat apoi Roxana Radu, Production Manager la BrandFest, care si-a prezentat parerea despre acest curs, pentru ca inainte de Mindset Design, i se parea dubios, ca si cum i s-ar fi bagat cine stie ce idei in cap. Apoi a invatat ca de fapt vei ajunge sa intelegi cum sa faci tu business-ul tau. Astfel dupa Mindset Design si EMPRETEC, a aflat exact ce era nevoie de la minus la plus, foarte autentic. Dupa o luna inca gaseste in fiecare zi motive noi de a se simti si mai bine, pentru ca vezi pana si in problemele zilnice, le analizezi diferit.

Motive expuse de Vlad Stan: De ce amanam chestii? What? Din curiozitate, nu vorbim de teorie, este vorba doar de voi

Un ultim exercitiu: puterea care se ascunde in spatele unui multumesc… It’s nothing! (Singura specie care poate sa ofere un credit verbal) Imi ofer knowledge, cum poti sa transformi un thank you… Poti sa-i spui cuiva ca de data asta ai facut-o pentru el si esti convins ca si el la randul lui o va face… O relatie de prietenie…

Mentalitatea se schimba: nu foloseste decat lucruri pentru care plateste, pentru ca este convins ca sunt mai bune decat cele free, astfel cat timp vom mai accepta ca e prea scump, acesta fiind singurul mod in care bagi banii in knowledge

In final: Trecand peste faptul ca am spus ca mi se pare a MLM la un moment dat, nu din rautate, ci pur si simplu ca entuziasmul si modul de prezentare si totul arata ca sedintele de marketing in retea pe la care m-am tot plimbat in tineretea mea… Poate ca fiind tipic modul de a privi viata si afacerile al americanilor, sau chiar sistemul lor de predare in care toti trebuie sa aplaude la sfarsit ca in toate filmele americane de succes, sau cine stie… Dar dincolo de vorbe raman faptele, iar acestea demonstreaza ca aceste cursuri chiar isi fac efectul pentru ca le pui efectiv in practica la fata locului, in acest fel nu vinzi produse, ci doar informatie in cazul lui, iar restul obtinem fie parteneriate, fie noi cunostinte, fie investitii, fie prieteni. Spun asta pentru ca sesiunea de pitching atat cea de la NetCamp, cat si cea din acea zi au demonstrat un simplu fapt – daca stii cum sa scapi de emotie, de timiditate, daca aplici anumite metode, si urmaresti cativa pasi esentiali in cateva minute poti obtine un numar consistent de contacte pentru viitor.

Dar despre asta in articolul viitor…

PS: Imi fac Mea Culpa pentru eventuale erori de prezentare, daca notitele au fost preluate in mod eronat… sau informatiile nu sunt corecte.

Business Design Academy

Credem cu tarie intr-o noua generatie de antreprenori care sunt motivati de pasiunile lor, pot aduce imbunatatiri sustinute conditiilor de viata ale oamenilor si pot genera profituri nemaintalnite din activitatea lor.

Credem ca sistemul de invatamant trebuie sa fie rapid si ultra eficient si astfel toate seminariile noastre sunt pe o perioda de cateva zile in asa fel incat sa poti obtine rapid rezultate seminificative si de lunga durata.

Despre autor

Mihalcea Razvan Teodor a scris 51 articole pentru noi.

Nascut in Ploiesti, un autodidact din nastere, indragostit de Social Media si Web Design, in cautare mereu de prieteni noi din toata lumea... Descarcă cartea „Inimi Ale Iubirii” - de Otto

Share Button

Fără Răspunsuri la “Introducere in Business Design Academy (BDA) cu Vlad Stan”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Antreprenorul viitorului | OttO | Inimi Ale Iubirii - [...] intalnirea placuta cu Vlad Stan, el fiind doar cu doi ani mai mare, m-a lovit realitatea lumii in care…
 2. Asumarea responsabilitatii | OttO | Inimi Ale Iubirii - [...] noua generatie va trezi sufletele obosite din mizeria existentei noastre, fie chiar si prin aceste cursuri aplicabile atat in…