Google Knol

De curand Google a lansat un serviciu similar cu Wikipedia, si care se anunta a fi un concurent foarte serios.

Faptul ca Google este in spatele acestui serviciu aduce si multe semne de intrebare legat de spamul care va genera aceasta colectie de articole gen enciclopedie, si de faptul ca va avea un control mai strans asupra continutului vazut de useri online. Dar acest lucru nu va afecta doar pe Wikipedia, ci si pe bloggeri, pentru ca pozitiile in SERP in Google vor fi afectate de Knol.

„Acesta este modul in care Google apuca ‘pagina trei’ din cautare,” spune Josh Bernoff, un analist la Forrester Research. „Prima pagina este pagina principala a portalului; pagina secundara este unde sunt aratate rezultatele cautarii; pagina a treia este pe ce dai click cand te-ai decis ce sa se afiseze. Google deja detine prima si a doua pagina, dar din moment ce nu detin continutul, nu au nici un control aspra celei de a treia. De fapt, de multe ori continutul detinut de Yahoo poate fi aratat pe a treia pagina.”

Google Knol (prescurtare de la Knowledge = Cunoastere) abordeaza altfel decat renumita enciclopedie online controlul continutului. Fiecare articol denumit „knol„, va fi scris de un singur autor, care este expert in domeniul lui, si care va avea control deplin asupra lui, putand accepta sau nu precizarile cititorilor. In cazul in care cititorii pot considera un continut neplacut sau au observatii, pot anunta Google.

Totusi, mai multe knol-uri diferite pe acelasi subiect pot exista simultan, avand un sistem de rang complex, care va da autoritate celui considerat mai semnificativ. Sistemul de votare se pare ca va folosi atat algortimi automatizati Google cat si un sistem complex de votare bazat pe useri autentificati.

In Wikipedia oricine (se inregistreaza doar ip-ul) poate sa schimbe continutul unui articol, acest lucru afectand relevanta unui articol, multe companii fiind prinse modificand propriile articole sau ale rivalilor.

Problema este ca nu exista nici un articol impartial pe un subiect anume. Pentru ca cineva sa isi formeze o parere asupra unui lucru din surse de mana a doua, trebuie sa consulte mai multe surse care nu au legatura. Acest lucru este punctul forte la Knol fata de Wikipedia. Fiecare are o parere, si folosind mai multe articole se formeaza o imagine mai clara in mintea unui cititor.

De asemenea autorii articolelor pot da enable sau disable la reclamele din knol-ul lor. Dar daca vor accepta reclamele, Google va imparti o parte importanta din castigul lor cu autorul. Oricine poate contribui, atat timp cat continutul este in conformitate sau respecta anumite indrumari.

Modul in care va modifica sau va imbunatati afisarea in cautari, se va vedea in viitorul apropiat, unele simtindu-se deja in PR-ul pe care il au deja unele pagini din Knol, asa cum veti gasi explicatii si exemple mai detaliate in unele din sursele de mai jos…

Knol Screenshot

Technorati Tags: Google,Knol,Wikipedia

Sources:

Despre autor

Mihalcea Razvan Teodor a scris 156 articole pentru noi.

Nascut in Ploiesti, un autodidact din nastere, indragostit de Social Media si Web Design, in cautare mereu de prieteni noi din toata lumea... Descarcă cartea „Inimi Ale Iubirii” - de Otto

Share Button

2 Răspunsuri la “Google Knol | Concurent serios pentru Wikipedia”

  1. Alexandru Dumitraşcu spune:

    Să lucreze împreună cu wiki nu puteau nu?

  2. Ramane sa vedem daca va fi asa cum spun ei 🙂 e misto faza ca poti sa pui tu un articol legat de ceva la care te pricepi bine.